بقعه و باغ مصلی نایین در قبرستان مصلای عتیق که در قدیم محل دفن سادات و عرفای بوده به امر محمد شاه قاجار احداث شده است. نقل است با رسیدن خبر درگذشت عباس میرزا نایب السلطنه به فتحعلی شاه، شاهزاده محمد میرزا توسط شاه از کرمان به تهران احضار میگردد. در هنگام عزیمت به تهران، محمد میرزا به اتفاق لشکر و همراهان خود در مزرعه باغ حاجی معروف به عشق آباد جهت استراحت توقف مینمایند. پیری به نام حاج محمد حسن کوزه کنانی آنها را به خانه دعوت نموده و پس از گفتگو با محمد میرزا، پادشاهی وی را پیشبینی مینماید. پس از رسیدن شاهزاده به تهران پیشبینی پیر نایین درست از آب در میآید و فتحعلی شاه، محمد میرزا را به ولیعهدی انتخاب و بعد از یکسال با فوت فتحعلی شاه در سال 1250 هجری قمری به سلطنت ایران میرسد. زمانی که محمد میرزا سومین شاه سلسله قاجار شد، پیر نایین را به یاد آورد و پس از اطلاع از فوت پیر، به معتمدالدوله حاکم یزد دستور ساختن بقعه مصلی را بر مزار پیر و ایجاد باغی بر گرد آن را صادر کرد.
باغی وسیع و زیبا که در کنار کاربری زیارتی آن تا چند سال پیش تفرجگاه مردم نیز بوده است. دیوارههای آجری آن بلند و کنگره ای میباشد که چهار برج به طور قرینه در چهار گوشه آن قرار گرفته است.
در داخل بقعه مقبره حاج عبدالوهاب متوفی به سال 1212 هجری قمری و حاج محمد حسن کوزه کنانی (مرید و داماد حاج عبدالوهاب) متوفی به سال 1250 هجری قمری قرار دارد.
بقعه و باغ مصلی در سال 1326 به نام موقوفه ثبت و هم اکنون زیر نظر اداره اوقاف و امور خیریه نایین قرار دارد. این بنا در سال 1365 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.